Homoktövis / Alma

Homoktövis

homoktovis-66A homoktövis (Hippophae rhamnoides) korunk egyik legértékesebb növénye. Az ezüstfafélék családjába tartozik. Sarjtelepes, sűrű bozótot alkotó, ágas-bogas, 1,5-3 m magasra növő tövises cserje, vagy esetenként  8-10 m-re is megnövő kis fa. Kétlaki, szél porozta növény, termése narancssárga bogyó. A termés alakja tojás formájú, 7–9 mm átmérőjű, egymagvú. A gyümölcs leveses, vékony héjú.  Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva fogyasztják.

Már a gyümölcs narancssárga színe felhívja magára a figyelmet és a bogyók sokasága is leírhatatlanul szép, de a homoktövis nem csak a szemnek valódi nyereség, ugyanis számtalan értékes hatóanyag található benne, melyek segítenek a betegségek megelőzésében, legyőzésében és az egészség megőrzésében. Rendkívül gazdag vitaminokban, szerves savakban, ásványi anyagokban, könnyen emészthető szénhidrátokban. Különösen C-vitamin tartalma kiemelkedő, mely tízszerese a citroménak. Ezen felül gazdag A-vitaminban, E-vitaminban, B1-, B2-, B6-, B12-vitaminban, valamint K- és P vitaminban. Flavonoid tartalma egészségvédő hatású, olajában megtalálható az Omega zsírsavak teljes palettája, valamint számos nyomelem is.

Gyógyhatása

homoktovis-83Európában és Ázsiában évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra. Kínában élő tibeti doktorok sokféle betegség kezelésére használták már több ezer évvel ezelőtt, míg Tibetben már gyógyszerként jegyezték fel a nevét.

A homoktövis széles spektrumon segíti szervezetünk egészségét.

  • Védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát.
  • Nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél.
  • Javítja az általános egészségi állapotot.
  • Késlelteti az öregedési folyamatokat.
  • Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában.
  • Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat.
  • Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.
  • Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását.
  • Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását.
  • Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását.

 

Egy kis legenda

homoktovis-125A legendák szerint Dzsingisz Kán katonái is fogyasztották a homoktövis olaját, hogy növeljék erejűket és szívósságukat. Hippokratész műveiben szintén fellelhetők hivatkozások a homoktövis-készítményekről, melyeket a gyomorbetegségek gyógyítására használtak. Az ókori Görögországban a homoktövis gyümölcsét a lovaknak adták az Olimpiai játékok előtt, hogy növeljék azok fizikai erejét, javítsák a küllemüket, mivel a lovak szőre gyönyörűen csillogott tőle. A szláv népeknél mind a mai napig széles körben alkalmazzák a homoktövis gyümölcsét és az olaját. Kirill, a szláv abc megalkotója, ezzel az olajjal kezelte a betegeket és a sebesülteket. Az ő példáját követték később az orosz kozákok, akik ezzel az olajjal kezelték sebeiket, gyümölcsével javították egészségi állapotukat, növelték erejüket. Brezsnyev is rendszeresen fogyasztott homoktövis-olajat, mert sejtszinten produkálva a védőhatást, még az italfogyasztással szemben is megvédi a szervezetet. Roboráló és immunstimuláló hatásának köszönhetően a homoktövis-olaj az űrhajósok étrendjében is szerepel.

Ellenjavallatok:
– Akut epehólyag-gyulladás.
– Hasnyálmirigy-gyulladás.

Forrás: www.hazipatika.com, kertlap.hu, wikipedia

Alma

Az alma az egyik legfontosabb gyümölcsünk. Pompás az íze, csinos a külleme, jól mutat a különféle ételekben és nem utolsó sorban sokféle gyógyerő lakozik benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint.

Az alma antioxidáns hatása miatt erősíti az immunrendszert. Nagy előnye, hogy sok benne az emésztést javító pektin, amely segít a káros anyagok, pl. koleszterin és az emésztetlen élelem eltávolításában. Az almában lévő savak javítják az emésztést és tisztítják a szájüreget, szabályozzák a vese és a máj működését, azaz a méregtelenítést.

A vitaminokban és az ásványi anyagokban gazdag gyümölcs az egészséges életvitel elengedhetetlen része.

Forrás: Eisenstock Ildikó: Az alma

Homoktövis/Alma